Radio Straatpiraat

De verhalen achter ‘eerste singletjes’

Weet jij nog wat je eerste single was, of je eerste download? Radio Straatpiraat trekt de wijk in om liedjes en bijbehorende verhalen te verzamelen en buurtbewoners met elkaar in verbinding te brengen.

Radio Straatpiraat is een mobiele radiozender die live radio maakt op locatie. De Straatpiraten trekken de wijk in om mensen te vragen naar hun eerste single en het verhaal wat erbij hoort. Persoonlijke, gevoelige, grappige en onthullende verhalen, die anders misschien niet zo snel verteld zouden worden. Aan het einde van de dag worden de liedjes en bijbehorende verhalen uitgezonden in een live radio-uitzending die op locatie in de wijk wordt gemaakt. De uitzending is te beluisteren via 20 luisterzuilen die tijdelijk in de straat worden geplaatst. Ook zijn alle uitzendingen terug te luisteren als podcast op deze pagina.

Radio Straatpiraat verbindt mensen met elkaar via muziek. Bewoners leren hun buurtgenoten beter kennen via de persoonlijke verhalen die zij delen. Als je weet dat je buurman van twee huizen verder fan is van dezelfde muziekals jij, heb je meteen wat om over te praten, de volgende keer dat je hem tegen komt. Radio Straatpiraat versterkt bestaande relaties in de buurt, maar ondersteunt ook het maken van nieuwe contacten. Tijdens de uitzending zijn er veel mensen op straat en raak je makkelijk met elkaar in gesprek, kun je herinneringen delen en met elkaar genieten van de muziek. Gedurende één uur in de late namiddag verandert de hele straat in de studio van Radio Straatpiraat en maken we er een klein feestje van. Dansen en meezingen mag!

3 straten in Tilburg-Reeshof, 2021
5 straten in Tilburg, 2020
Theaterfestival Boulevard, 9 wijken in Den Bosch, 2008

Concept  Sander van Bussel Chris Gribling Hans d'Olivat
Radiomakers  Sander van Bussel Hans d'Olivat Chris Gribling Arjan Gebraad Vincent Herman Rozemarijn Oudejans
Techniek en geluid  Bart Verzellenberg Sander van Bussel
Deputees  Vera Meulendijks Menno Boerdam
Mede mogelijk gemaakt door  Prins Bernhard Cultuurfonds CuPuDo (Kunst Publieke Domein) Reeshof Cultuurt