Democratic Design Services

De guerrilla verkiespijn-design make-over

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen kreeg Tilburg Cowboys pijn aan de ogen bij het zien van de verkiezingsaffiches. De democratie is te waardevol om te bezuinigen op een paar uur voor een ontwerper. De kiezer verdient beter. Voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen heeft Tilburg Cowboys daarom alle verkiezingsposters in de stad kritisch onder de loep genomen en waar nodig een make-over toegepast op de ontwerpen. Tilburg Cowboys’ Democratic Design Services is een pleidooi voor een gezonde beeldcultuur. Want de democratie verdient echt betere vormgeving.

Democratic Design Services

Voor Tilburg Cowboys is het kiesrecht een heel groot goed en het democratisch proces verdient alle aandacht en liefde die het nodig heeft. Met de Democratic Design Service hebben zij zich niet tot doel gesteld om nieuwe campagnes in de steigers te zetten of om perfecte posters te ontwerpen, maar om de ergste verkiespijn wat te verzachten met een make-over. We hebben ervoor gekozen om slechts één dag van hun tijd te besteden om de ergste poster-pijn aan te pakken. Daarmee geven we dat het mogelijk is om in een kort tijdsbestek de vormgeving flink te verbeteren. Zoals menig interieur met wat tips van een externe professional een doeltreffende make-over kan krijgen, zo willen Tilburg Cowboys het democratisch proces van dienst zijn: blinde vlekken of visuele denkfouten worden aangestipt en waar mogelijk verbeterd. Democratic Design Services maakt geen onderscheid in signatuur of kleur van de partij en ook de tekstuele boodschap werd niet aangepakt.

De resultaten van poster-make-over werden aan het hek van De Koepelhal geëxposeerd. Bij de opening van de guerrilla-expositie kwam een aantal partijleden nieuwsgierig een kijkje nemen en was er de moglijkheid tot discussie met en uitleg van de ontwerpers. Op A0-borden waren de “voor’s en na’s” te zien, met een apart overzicht van de juryrapporten. Om voor elke partij aan te geven hoe hun poster-ontwerp verbeterd zou kunnen worden, hebben de Cowboys bij elke aangepakte poster een kort juryrapport geschreven. We hopen hiermee de partijen een dienst te bewijzen en gaan er van uit dat bij de volgende verkiezingen betere posters te zien zullen zijn.

Outdoor guerrilla-expositie, Koepelhal Tilburg, maart 2022

Concept  Sander van Bussel
Productie en uitvoering  Sander van Bussel Rozemarijn Oudejans Arjan Gebraad Vincent Herman