Book To Be

Verhalen delen via boekomslagen

Book To Be is een Tilburgse uitgeverij van boeken die niet geschreven zijn. Een uitgeverij van verhalen waar niet snel naar wordt gevraagd, maar die het wel verdienen om gedeeld of verteld te worden.

book to be

In een workshop wordt deelnemers gevraagd om de ‘flaptekst’ van hun eigen boek te schrijven en een beeld voor het omslag te maken. De collectie bestaat uit boeken met een titel, een omslag en een flaptekst, maar zijn van binnen volledig blanco. De boeken zijn niet geschreven, de achterflaptekst is juist de uitnodiging om de diverse schrijvers naar hun verhaal te vragen.

Er is een zeer brede collectie van Book To Be’s aangelegd die mensen op een nieuwe manier verbindt. De meerderheid van de boeken komt van mensen wiens verhaal niet automatisch een podium krijgt, zoals mensen met een taalachterstand, gevangenen, vluchtelingen en daklozen. Maar ook bekende Tilburgers als oud-burgemeester Noordanus (gemeente Tilburg), Gon Mevis (directeur ContourdeTwern) en voormalig stadsdichter Nick J. Swarth hebben een Book To Be geschreven.

Het eerste exemplaar van het boek is uiteraard voor de schrijver zelf. Maar daar blijft het niet bij. De Book To Be’s werden opgenomen in de collectie van Bibliotheek Midden-Brabant, reisden langs de verschillende filialen en waren zichtbaar op locaties van ContourdeTwern. Ook werden de boeken aangeboden via bol.com, zonder winstmarge, maar wel met de gelegenheid om een waardering, een vraag of een aanmoediging achter te laten. En wellicht is dat nou net de motivatie om het verhaal daadwerkelijk te schrijven...

Book To Be is in 2010 door Tilburg Cowboys gestart in Johannesburg, Zuid Afrika. Hier kregen zo’n 20 kinderen uit een probleemwijk en 20 volwassen gevangenen het eerste exemplaar van hun Book To Be gepresenteerd. Speciaal voor de Boekenweek van 2011 werden, in samenwerking met de Twern Reeshof, de eerste Europese Book To Be’s gemaakt. Deze exemplaren zijn feestelijk uitgereikt op TiLT: Feest voor wie leest in de NWE Vorst in 2011. In samenwerking met ContourdeTwern, Bibliotheek Midden-Brabant en Dear Future zijn er in 2017 en 2018 een groot aantal nieuwe Book To Be’s aan de collectie toegevoegd. Bewoners van de Tilburgse Kruidenbuurt en leerlingen uit Tilburg-Noord werkten samen met de Cowboys in workshops aan hun eigen Book To Be. Tijdens Festival van de Gelijkheid in Gent in 2018 kregen ook ouderen de kans om de flaptekst te schrijven voor hun eigen Book To Be.

Festival van de Gelijkheid, Gent, België, 2018
Verschillende wijken in Tilburg, i.s.m. Dear Future, ContourdeTwern en Bibliotheek Midden-Brabant, 2017 - 2019
Boekenweek i.s.m. de Twern, Tilburg-Reeshof, 2011
Johannesburg, Zuid-Afrika, 2010


Book to Be
Sharing a story by its cover

Book To Be is a publisher of books yet to be written. During a workshop, participants are asked to write the back cover of their own book, fiction or non-fiction, and to develop the image for the front cover. Book To Be's are blank books and the cover text acts as an invitation to ask writers to tell their story. 

Most participants are people whose story is not always heard, like refugees, homeless people, detainees or people with litteracy problems. But also more well-know people like former mayor of Tilburg Peter Noordanus, ContourdeTwern director Gon Mevis and City PoetNick J. Swarth have written a Book To Be. Tilburg Cowboys aim to connect people in a new way by publishing as many Book To Be's by as many different people as possible. Book To Be's are distributed in local libraries and online via bol.com to match with potential readers and offer the writers a way to make share their story with a wider audience.

Book To Be was launched by Tilburg Cowboys in Johannesburg, South Africa in 2010. For the Dutch ‘Boekenweek’ (National Books Week) of 2011 the first European Books To Be were produced. In cooperation with ContourdeTwern, Library Midden-Brabant en Dear Future, lots of new books have have been added to the collection in 2017.

Festival van de Gelijkheid, Gent, Belgium, 2018
Several neighbourhoods in Tilburg, in cooperation with Dear Future, ContourdeTwern en Library Midden-Brabant, 2017-2019
Boekenweek in cooperation with de Twern, Tilburg-Reeshof, 2011
Johannesburg, South Africa, 2010

Concept  Sander van Bussel Chris Gribling
Vormgeving  Sander van Bussel
Productie en organisatie  Sander van Bussel Rozemarijn Oudejans
Uitvoering  Sander van Bussel Chris Gribling Hans d'Olivat Rozemarijn Oudejans Nick J. Swarth Anneleen van Offel
Fotografie  Liesbeth Gavriilakis
Mede mogelijk gemaakt door  ContourdeTwern Dear Future Bibliotheek Midden-Brabant