Makaraba Match

11 Nederlandse vs. 11 Zuid-Afrikaanse voetbalhelmen

Een makaraba is een uitbundig versierde helm die in Zuid-Afrika door voetbalsupporters gedragen wordt. Iedere Makaraba is handgemaakt en weerspiegelt de creativiteit van de drager. De Makaraba wordt door supporters zelf gemaakt door uit een plastic bouwhelm vormen en letters te snijden en met de hand te beschilderen.

Makarana Match

De Makaraba Match is een expositie van 11 Zuid-Afrikaanse makaraba-supportershelmen en 11 makaraba’s gemaakt door Nederlandse kunstenaars. Voor deze expositie kwam een selectie van 11 Zuid-Afrikaanse makaraba’s naar Nederland. Een deel hiervan is afkomstig uit de privéverzameling van Steven Sack, director of Culture, Johannesburg. De 11 Nederlandse helmen werden door 11 Nederlandse kunstenaars gemaakt volgens de ambachtelijke technieken uit Zuid-Afrika. Er was onder andere een ‘Pater Familias’ helm te zien,  een ‘vetkuifhelm’, de ‘helm van de innerlijke tweestrijd’, een ‘TV-Control-King-helm’ en een ‘big brain’ helm.

Alle 22 helmen waren tijdens het WK te zien in de expositieruimte van de VVV in Tilburg. Er ontstond een Match tussen Zuid-Afrikaanse voetbal-folklore en Nederlandse kunst en design. In de expositie was ook een filmpje te zien met een praktische handleiding hoe je zelf een Makaraba kunt maken. Onderdeel van de expositie was een veiling op 18 juni 2010 van de Nederlandse kunst-helmen. De opbrengst van deze veiling kwam ten goede aan Imbali, Visual Illiteracy project, www.imbali.org.za.

VVV Tilburg, 11 juni t/m 11 juli 2010

 

Makaraba Match
11 Dutch VS. 11 South-African soccer helmets

A makaraba is an outrageous decorated helmet worn by South African soccer supporters. Each makaraba is handmade and reflects the creativity of its owner.

The Makaraba Match is an exhibition of 11 South African Makarabas and 11 Makarabas made by Dutch artists. The 11 South African makarabas are part of the private collection of Steven Sack, director of Culture in Johannesburg. The 11 Dutch helmets where made by Dutch artists that created the helmets using traditional South African craftsmanship. All 22 helmets where exhibited during the World Cup in the exhibition space of the Tourist Information in Tilburg.

Tourist Information Tilburg, June 11 - July 11 2010

Concept en organisatie  Sander van Bussel
Kunstenaars  Jeroen de Leijer Ivo van Leeuwen Studio Smack Sander van Bussel S. Lloyd Trumpstein Cynthia Dekeyser Jan de Bie Martijn de Boer Nine Fluitsma Peter Pontiac Luuk Bode
Mede mogelijk gemaakt door  Gemeente Tilburg Festval Mundial Maria Kint