Koppen van de Kruidenbuurt

Interactief 'bakske bij de buren'

Een kopje koffie drinken in het wijkcentrum en ondertussen je buren beter leren kennen aan de Interactieve Koffietafel.

Koffie- en theegewoontes vertellen veel over iemand. Wanneer drink je koffie, waar en met wie? Bovendien is koffie en thee drinken van alle leeftijden en culturen en zo kan het mensen bij elkaar brengen. Daarom verzamelde Tilburg Cowboys in samenwerking met ContourdeTwern koffie- en theekopjes en de bijbehorende verhalen van wijkbewoners in de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg.

Interactief kennis maken
De verzameling Wijkkopjes staat in een speciaal ontworpen Kopjeskast in het wijkcentrum, waar ze gebruikt worden in combinatie met een Interactieve Koffietafel.Wanneer je uit een van de Wijkkopjes koffie of thee drinkt, verschijnt op een beeldscherm in de tafel het verhaal van de bijbehorende bewoner. De kopjes dienen zo als voertuig voor het verhaal en elke nieuwe kop koffie zorgt dus voor een nieuwe kennismaking met een wijkbewoner.

Storytelling om mensen bij elkaar te brengen
Door de verhalen uit de wijk toegankelijk te maken, krijgen de bewoners een gezicht. Contact tussen bewoners is niet altijd vanzelfsprekend, maar met dit project geven we mensen een aanleiding om bij elkaar op de koffie te gaan. De Interactieve Koffietafel is eigenlijk een soort 'koffie-Tinder' waarmee je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met je mede-wijkbewoners. Dan is het vervolgens nog maar een kleine stap om je buurman aan te spreken en echt bij elkaar op de koffie te gaan.

Kleuren- en Kruidenbuurt, Tilburg, mei 2018 - januari 2019

Concept en organisatie  Sander van Bussel Rozemarijn Oudejans
Productie en uitvoering  Sander van Bussel Rozemarijn Oudejans Arjan Gebraad Steph Byrne
Mede mogelijk gemaakt door  Art-fact ContourdeTwern Prins Bernhard Cultuurfonds