Het Sterkste Verhaal van Nederland Sterke verhalen vertellen als sociaal bindmiddel

 

Sterke verhalen verdienen het om doorverteld te worden.  Verhalen worden tenslotte per keer mooier en sterker.  En het ene sterke verhaal roept vaak het volgende, nog sterkere sterke verhaal op. Vertelkunst en geloofwaardigheid zijn essentiële eigenschappen om de verhalen kracht bij te zetten.

Tilburg CowBoys organiseerden ‘het Sterkste Verhaal van Nederland’, een competitie in het vertellen van sterke verhalen. Elke Zondagmiddag vertelden twee teams van drie personen hun verhalen aan de bar van Café de Worm. Het Café werd speciaal voor de competitie ingericht op de waterzuivering in Tilburg.  Een min of meer deskundige jury onder leiding van kastelein Stan van den Broek bepaald wekelijks wie er wint.

Het Sterkste Verhaal van Nederland is een concept van Tilburg CowBoys om de orale traditie van het vertellen van sterke verhalen levend te houden. 

Tilburg CowBoys heeft als uitgangspunt dat verhalen gedeeld moeten worden. Het delen, doorvertellen en uitvergroten van verhalen versterkt sociale verbindingen. Sterke verhalen vertellen is van alle tijden en kan daardoor als een etnologisch verschijnsel worden gezien.

Sterke Verhalen vertellen is een manier van communiceren die steeds meer overschaduwd wordt door de digitalisering van onze huidige maatschappij. De digitalisering is in zekere zin een vijandige omgeving omdat daar verhalen een definitieve vorm krijgen, die door knippen, plakken en doorsturen niet gewijzigd wordt. Dat is juist een van de essenties van het sterke verhaal: het word elke keer dat het verteld wordt sterker en sterker.

De zondagmiddagen in café de Worm waren een groot succes. Het publiek kwam in grote getalen en werd een belangrijk onderdeel van het hele project. Niet alleen kwamen er steeds nieuwe vertellers uit het publiek, het publiek was ook onze dynamische archief: sterke verhalen worden tenslotte niet opgeschreven maar doorverteld!

Ivo van Leeuwen schilderde wekelijks onderdelen van de verhalen op het plafond van de Worm. Als tatoeages op een zeemansrug groeide het plafond uit tot een sixtijnse afbeelding die zijn weerga niet kent. Posters van het plafond zijn nog verkrijgbaar!

Drukbezochte zondagmiddagen... Kees Bril trekt verhaal van Wim Verhoeven in twijfel Piet Maas en Pino van team Brugwachters. Stan van de Broek, uitbater van de Worm Cafe de Worm Ivo van Leeuwen werkt aan het verhalenplafond Posterversie van de plafondschildering van Ivo van Leeuwen. Op aanvraag nog verkrijgbaar! wedstrijdschema finales
  • Rob van Gestel
  • Harrie Verkerk

Presentatie

  • Ivo van Leeuwen

Plafondschildering

  • Chris Gribling
  • Sander van Bussel

Concept

Met dank aan

Meer weten over dit project of de cowboys? Stuur een bericht